Tem 172018
 

Yeni genetik araştırmaya göre, Papua Yeni Gine ve kuzey-doğu Avustralya’da yaşayan insanların, henüz tanımlanmamış ve soyu tükenmiş bir insansı türünün DNA’sının bir miktar taşıdığı tespit edildi. Analiz, Neandertal ve Denisovanlardan geldiği olası olmayan, arkeologlar tarafından daha önce bilinmeyen üçüncü bir soyu tükenmiş insansıdan geldiğini gösteriyor.

ABC.net’de yer alan habere göre, istatikssel genetikçi Ryan Bohlender ve ekibi, modern insanlardaki soyu tükenmiş insansılara ait DNA’ların hangi miktarlarda yer aldığını araştırıyor. Ekip, çalışmalarında daha önceki araştırmalarda bazı tutarsızlıklar tespit ederken, Neandertal ve Denisovanlar arasındaki melezleşmenin, atalarımızın genetik yapısına dair tüm hikayeyi içermediğini belirtiyorlar.

Kanada’daki American Society of Human Genetics”e analizini sunan Bohlender, bilim insanlarının ya “bir popülasyonu kaçırdığı”” veya ” ilişkiler hakkında bir yanlış anlama” içinde olduğu söylüyor.

KEŞİF NE ANLAMA GELİYOR?
Bohlender ve takım arkadaşı, modern insanlar tarafından taşınan Neandertal ve Denisovan DNA miktarını araştırıyor.

Ekip, Avrupalı ve Çinli insanlarının %2.8 oranında Neandertal DNA’sı taşıdığını buldu. Ancak, Avrupalılarının Denisovan ataları olmadığını ve Çinli insanlarının sadece %0.1 oranında DNA’sını taşıdığını belirtiyorlar. Güney Pasifik bölgesindeki Vanuatu, Solomon Adaları, Fiji, Papua Yeni Gine, Yeni Kaledonya, Batı Papua ve Maluku Adaları’nda yaşayan modern popülasyonlarda ise %2.74 oranında Neandertal geni bulunuyor.

Bohlender, bu kişilerde, diğer araştırmacıların verdiği %3-6 oranlarının yerine- yaklaşık olarak %1.11 Denisovan DNA’sı olduğunu tahmin ediyor. Bu nedenle, Bohlender ve ekip arkadaşları, Malenezyalıların atalarını yetiştiren üçüncü bir grup olduğu sonucuna vardılar.

Bohlender, “Tam Neandertal ve Denisovan genom dizilimleri, insan tarihine birkaç içgörü sağladı. Önemli içgörülerden biri, Afrika dışı modern insanlar ve arkaik popülasyonlar, eğer aralarında bir karışım yoksa, olması gerekenden çok fazla türemiş alel(Bütün genlerin tek tek toplamı ve bütün kromozom seti o canlının “genomu) paylaşıyorlar. ” diyor ve ekliyor: Şimdi biliyoruz ki, Afrikalı olmayan modern insanların ataları bir araya gelip, Neandertal ve Denisovanlarla geçişim(introgresyon) sağladı.

NEANDERTAL, DENİSOVAN – FARKLARI NEDİR?
Neandertaller ve Denisovanlar Afrika dışına göç eden iki insansı türdür. Teoriye göre, Neandertaller Afrika’dan 300 bin yıl önce ayrılarak, Avrupa ve batı Asya’nın bazı bölgelerine yerleşti.

Denisovan türü ise 2008’de bir Sibirya mağarasında paleantropologlar tarafından bulunan genç bir kıza ait 40 bin yıllık diş ve serçe kemiği sayesinde keşfedildi. Bilim insanları, kemikten elde ettiği DNA incelemesi sonucu, Neandertal’e çok yakın bir tür olmasına karşın, yeni bir tür olacak kadar yeterli özelliklere sahip olduklarını tespit etmiştir. Günümüzdeki Papua Yeni Gine’deki bir grup Pasifik adaları yerlisi ve Doğu Asyalıların genomlarıyla Denisovan genomunun örtüştüğü görüldü.

Olası bir üçüncü insansı türün keşfedilmesi modern insanların DNA’sı göz önüne alındığında oldukça önemli bir gelişme olacaktır.

ABORJİN AVUSTRALYALI DNA’SINDA HENÜZ TANIMLANMAMIŞ TÜRLER!
Bohlender’ın bulguları, daha önce Cambridge Üniversitesi’nde yapılan, kıtanın %90’ını kapsayan Pama-Nyugan dili konuşan gruptan 83 Aborjin Avustralyasını genom dizilimleriyle ilgili yaptığı araştırmayı destekliyor. Araştırma, yaklaşık 72 bin yıl önce Afrika’dan ayrılmış Papualı ve Aborjinli nüfusun atalarının olduğu ve daha sonra yaklaşık 58 bin yıl önce de ana gruptan ayrıldığını ortaya koymuştu ve 50 bin yıl önce orjinalinde Tazmanya, Avustralya ve Yeni Gine’den oluşmuş “Sahul” süperkıtasının, Neandertal ve Denisovan ve diğer nesli tükenmiş insansı türlerin göç yolu boyunca DNA’larını topladığına dair sava ulaşmışlardı.

Çeviri: Reha BAŞOĞUL

Orjinal: https://www.sozcu.com.tr/2016/dunya/aborjin-avustralyalilari-ve-pasifik-adalarindaki-yerel-nufusun-henuz-tanimlanmamis-bir-insansi-turun-dnasini-tasidigi-ortaya-cikti-1473380/

 

If you enjoyed this post, please consider leaving a comment or subscribing to the RSS feed to have future articles delivered to your feed reader.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Kapat