Nis 212006
 
Yaşanan Vestel Manisaspor ve Fenerbahçe maçındaki olaylara ilişkin Fenerbahçeli taraftarların yenilgi karsısında Vestel ürünlerini boykot etmesi üzerine sadece iki taraf için değil bir çok açıdan fikir yürütmek istedim;
Sponsorluğun doğru iletişim kanalıyla aktarıldığının aksine, doğru olmadığı zaman  PR gücünün ortaya çıkması da , ne firmanın ne sponsorluğunun kapsamında bir sorundur demesem de ,  büyük oranda tüketicinin radikal kararlar verme ihtiyacına dair bir çıkış yapma isteği/psikolojisinden kaynaklandığını düşündüğüm için hemen kümelenme,klanlaşma güdüsünden hareketle faydasından çok zararını görmekteyiz/m yine bir tüketici olarak. Ben buradaki tüketicinin  o güdülenme enerjisini nelere harcadığıyla bakıyor ve bos bir lafazanlık olarak yorumluyorum. Olaylar sizi bir yere itiyor ve birden istemediğiniz bir durumda kalıyorsunuz. Bu da şu an Vestel ve markalı takiminin başına gelen olay olsa gerek.Ama Danimarka karikatür krizi büyük bir olay, bu olay, coca Cola, globalizm boykotlarının öncesinde hep nedense madem sermaye güçleriyle dünyayı/markayı/Türkiye’yi/vb yönetiyorlar hadi onu kısalım onu boykot edelim…. Kazanın altındaki kaldırılması gereken odunlar bunlar değil.  İşle sporun kesin ayrıma gitmesi gerek mi bence gerek. Gitmezse sponsorluğun bir manası kalır mi?kalmaz. Biri fan olacak bilinçsiz olacak ki gitsin takımına sponsor diye ürüne karşı olumlu/olumsuz tutum sergilesin.  Bu da kisir döngü  yaratıyor . İşgücüne bakalım ;,Vestel’de çalışan hiç mi  FB’li personel yok, Vestel satan hiç mi Fb li “Şimdi yandık” demiyor da bir güruh seklinde bilinçsiz, öngörüsüz bir şekilde boykot dile geliyor? Yani; Fevri bir tutum ve galeyan…
Bu işin politikasının içinde psikolojiye ve tutum davranışları açısından yaklaşılmasını çok doğru buldum zira insanız. Psikoloji içinde tanımlanan savunma mekanizmalarını baz alarak baktığımızda Neler olabilir/di? diyerek fikir yürütürsek ve su sıralar incelediğim bir konu olduğu için benzeştirirsem,Vestel, su savunmam mekanizmalarını geliştirebilirdi ki geniş perspektifte hakikaten yine lafazanlık olur torbalar da dolar bence:
düşünselleştirme : Bu konuda sorumluluğumuz büyük. Bir kişinin yaptığı şeyi binlerce VM taraftarına mal etmek yanlış olur. Taraftar bilincini yerleştirmek isteyen kulübümüz bu provoke davranışlara karşı taraftarıyla her zaman eğitici bir rolü üstlenen çalışmalar yapmaktadır.Oradaki olayın dışında engel olamasak da ayni maç boyunda taraflarımızı bu konuda sevgi ve barışa davet etmek konusunda maç öncesi organizasyonlar düzenledik..
bastırma : Konuşacak bir şey yok. Vestel Manisa olarak büyük kulübüz. Bunları aşacak güçteyiz. Bize bir şey olmaz.
yüceleştirme : Manisaspor en az FB kadar organize ve büyük bir  kulüptür. Vestel’in uluslarası kurumsal gücüyle birleşmesiyle daha da büyük başarılara imza atacağız. Bunların bizi yıldıracak bir tarafı yok. Bizi küçük işlerle uğraştırmayın…

yansıtma  : Kulübümüzün herhangi bir ilgisi yoktur. GS taraftarı bir vatandaşın yaptığı ve maalesef önüne geçemediğimiz bir davranış. FB kulübünden bizim elimizde olmayan bu olay yüzünden özür dileriz.
yadsıma : Bizim FB ile herhangi bir alıp veremediğimiz olamaz ki? Konunun muhatabı Stat polisi ve federasyon yetkilileridir.
tersine çevirme : FB’yle ve taraftarıyla bir sorunumuz olmadı ama onların bizimle bir sorunu varsa bu sorunu FB yöneticileriyle seve seve halletmeye hazırız. Barış rüzgarları esmesini diliyoruz vs.
yer değiştirme : FB taraftarı bize değil bir kaç futbol teröristinin kurbanı olmuştur. Kendilerine hak veriyor ve onların futbolun bu şiddeti içerisindeki mücadelelerinin yanında olduğumuzu bilmelerini istiyoruz.
yalıtma : Artik Vestel Manisa olarak önümüzdeki maçlara bakarak sadece spor düşündüğümüzü ve sporun kazandığını görmeyi diliyoruz
gerileme : Vestel Manisa olarak bu olaylar karşısında susmayı tercih ediyor ve olaylara yanlış anlaşılacak şekilde daha fazla malzeme olmak istemiyoruz.
yapıp bozma : Fb kulübü Türkiye’nin önde gelen ve milyonlarca taraftarı olan öncü bir kulüptür. Ama bu yarışta yenmekte var yenilmekte ve bilmenizi isteriz ki her kulübe aynı mesafedeyiz ve bu mağlubiyetten GS’ın karlı çıkması kendi aralarında bir yarışın sonucudur.. FB nin daha önceki maçtaki puan kayıpları yüzünden yarışta geri kalmasının sorumlusu olarak VM üzerine bir linç haksizlik olur.
karşıt tepki oluşturma : Fenerbahce Stadı’ndaki olayları gördük. Diyarbakır’dakileri de gördük. Bunu sadece bize mal etmek haksizlik olur. Ayrıca kimse stattaki FB taraftarlarının yarattığı şiddetten bahsetmiyor. Stadımız söyle bozuldu böyle rezil edildi , Mağdur olan biziz vb..
gibi gibi çeşitlendirmeler ve kombinasyonlarla işin içinden çıkılabilir, çıkılmayadabilir.   Her şey doğru ,  zaman yanlış  veya zaman doğru , her şey yanlış olabilir. Zaman ve eylemler dinamik ve iç içe  sonuçta. Resmi dille yapılanların dışında dış etmenler de VM, düzgün  PR stratejisi izlese bile  ” torba değil büzesin insan ağızları  ”  tarafından  FB’nin gözünde “böyle dedi ama bak böyle düşünüyor” içselleştirmesiyle da karsılaşabilir.
Spor ve Sponsorluk,faydaları,zararları,haksızlıkları,gelişimi  konusunda ise;
Spora yönelik reklamlar kazandiriyor:
Türkiye Kupası ve Süper Lig’in sponsorlarına medya katkısı:
İnternet adresleri görüşlerimi derinleştirmek acısından faydalı olabilir…


If you enjoyed this post, please consider leaving a comment or subscribing to the RSS feed to have future articles delivered to your feed reader.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Kapat